De ska hjälpa andra att hitta på US

Sandra har knappt ledsyn, och Malin kan ibland ha svårt att hitta i sin egen ficka. Nu ska de hjälpa andra att hitta rätt på US.

Plättlätt. Ett stort sjukhus under ständig ombyggnad kan vara svårt att hitta i för vem som helst.

Plättlätt. Ett stort sjukhus under ständig ombyggnad kan vara svårt att hitta i för vem som helst.

Foto: Bänkt Olsson

Linköping2017-06-17 13:58

Nio personer med olika bakgrund och erfarenheter ska hjälpa patienter att hitta rätt på Linköpings universitetssjukhus. En sak har de nio gemensamt, de har alla någon form av funktionsnedsättning.

Sandra Alsö har en utbildning till behandlingspedagog i grunden. Hon har också en synskada som gör att hon inte ser något rakt fram. Däremot fungerar det perifera seendet.

– Jag tänkte först, ska jag söka ett ledsagarjobb, när jag inte ens har ledsyn. Det blir ju lite komisk, men jag tänkte att – va fan, vi kör, säger Sandra och skrattar.

Projektet ledsagarservice startades av Funktionsrätt Östergötland med pengar från Arvsfonden.

– Dels såg man att personer med funktionsnedsättning har problem med att hitta arbete, och samtidigt såg man ett problem för patienterna på sjukhuset. Det är stort, och här pågår ständiga ombyggnationer. Många av de som jobbar i Ledsagarservice nu, hade till en början problem att hitta själva, berättar Jennifer Mayer som är projektansvarig.

Ledsagarservice kommer framöver drivas som ett socialt företag och sjukhuset betalar ett självkostnadspris. För den som blir ledsagad är tjänsten helt gratis. Alla kan få hjälp med ledsagning, men främst riktar sig tjänsten till de som kommer med färdtjänst eller sjukresa.

Malin Niklasson har tidigare jobbat inom restaurangbranschen. Hon har en CP-skada på vänster sida som bland annat innebär problem med finmotorik, balans och koordination. Men hon har också svårigheter med minnet och rumsuppfattning.

– Om man har problem att hitta i sin egen ficka ibland, så kan du ju tänka dig hur det här är. Det har varit en utmaning, men jag har knäckt koden för att hitta här på US, berättar Malin.

Projektet heter "LikaOlika" och är ett projekt med tre huvuduppdrag – en kostnadsfri mötesplats för ungdomar med funktionsnedsättning, ledsagarservice och utbildning av politiker och tjänstemän i tillgänglighet. Även om ledsagarna har en gemensam nämnare i någon form av funktionsnedsättning, så har de alla olika utmaningar. Det gör också att de kan komplettera varandra när de jobbar ihop som ett team.

– Vi hittar våra egna strategier och metoder för att lösa uppgiften. Det har vi ju gjort hela vårt liv, förklarar Sandra.

Istället för att läsa på skyltarna har hon memorerat sjukhusets avdelningar!

Förutom utbildning i hur man hittar på sjukhuset så har ledsagarna också blivit utbildade för att möta patienterna på rätt sätt. Där tror Malin att ledsagarnas egna erfarenheter har varit en bra grund att bygga på.

– Många av oss har ju haft kontakt med vården mer eller mindre hela vårat liv. Vi vet hur sårbar man kan känna sig. Förhoppningsvis kan vi med vår förståelse och vår empati göra besöket lite tryggare.

Ledsagarservice

Ledsagare finns på plats vardagar från klockan 8 till 15.

Vardagar mellan 8 och 11 kan du förboka en ledsagare på telefon 010-1036680 och få hjälp från entré till vårdavdelning

Gruppen består av 9 ledsagaresom tillsammans behärskar 9 olika språk

Läs mer: www.ledsagarservice.nu

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om